Junsele 14.-16.6.2024

Yhdistys järjestää yhteisen matkan Junseleen karhutestiin. Matkalle mahtuu 12 koiraa.


****** ILMOITTAUTUMINEN ALKAA 26.2.2024 KELLO 12:00 ******

Etusija jäsenmaksunsa eräpäivään maksaneilla (jäsenmaksut lähetetään pian vuosikokouksen jälkeen).

Matka tehdään kahdessa ryhmässä;

 1. ryhmä lähtee Oulusta 14.6.2024 aamulla, jolloin ajetaan Junseleen. Yöpyminen Junselessa leirintäalueen mökeissä. Aamulla 15.6. on karhutesti. Noin puoliltapäivin alkaa paluumatka kotiin.
 2. ryhmä lähtee Oulunsta 15.6.aamulla, jolloin ajetaan Junseleen. Yöpyminen Junselessa leirintäalueen mökeissä. Aamulla 16.6. on karhutesti. Noin puoliltapäivin alkaa paluumatka kotiin.

Jokainen järjestää oman autokyydin ja maksaa itse polttoaineen. Tilaisuus maksaa 220 euroa. Tällä rahalla yhdistys hoitaa karhutestin, majoituksen (1 koiranohjaaja ja 1 koira) sekä avustaa tulkkauksessa. Matkan kustannuksissa voi säästää jos on useampi koira samassa kyydissä.

MUISTUTUS: Koiralla tulee olla oma passi, rokotukset kunnossa ja ekinokokkitabletit syötynä. Tässä on kaksi vaihtoehtoa, mutta minimissään ensimmäinen tabletti annetaan ennen matkaa ja toinen matkan jälkeen. Täältä lisää tietoa: Linkki.

Matka kestää noin 8 tuntia yhteen suuntaan. Matka tehdään letkassa ja koirien kuntoa ja jaksamista seuraten.

Yöpyminen tapahtuu Junselen leirintäalueelta löytyvissä mökeissä. 2 vuodetta mökissä. Koko leirintäalueen yhteinen keittiö, pesutilat ja WCt on käytettävissä ilman lisämaksua.

Aitauksessa on kolme isoa karhua. Ennen kutakin testattavaa koiraa karhuille annetaan ruokaa aitauksen reunalle, joten karhut ovat lähellä koiran irrottamispaikkaa.

Koiran ohjaaja opastetaan koira-aitaukselle. Koira on siis omassa aitauksessaan erillään karhuista.

Portilla koiran ohjaaja odottaa lupaa vapauttaa koira.

Vapauttamisen jälkeen koiran arvostelu alkaa. Koira arvostellaan viiden osa-alueen osalta ja lisäksi annetaan kirjallinen selostus koiran toiminnasta.

Arvosteltavat asiat ovat:

 1. Koiran reaktio kohdatessaan karhun
 2. Pärjääminen itsenäisesti
 3. Koiran haukku
 4. Tarkkuus ja mielentila
 5. Luoksetulo

Linkki kahteen videoon Markku Leirimaan karjalankarhukoiran Beran vierailusta kesällä 2023 Junseleen:

 • Video koiran näkökulmasta: Linkki
 • Video koiranohjaajan näkökulmasta: Linkki

Markku on käynyt Junselessa kahteen otteeseen eri koirien kanssa ja avustaa tällä matkalla.

Jos heräsi kysymyksiä, ota yhteys:

****** ILMOITTAUTUMINEN ALKAA 26.2.2024 KELLO 12:00 ******

Markku Leirimaa
p. 040-700 6375
s. SihteeriOSHY@gmail.com

MATKAKERTOMUS

14.6.2024 Perjantai

Perjantaina aloitti matkansa kohti Ruotsin Junselea kuusi koirakkoa. Matkan edistymistä oli mukava seurata Trackerin sovelluksella ja sinne tehdyllä matkaryhmällä. Liittyminenryhmään oli vapaaehtoista. Pitkän matkan aikana on tärkeää huolehtia omasta ja koirien hyvinvoinnista, joten kaikki autot pysähtyivät omien tarpeidensa mukaisesti. Ensimmäiset saapuivat perille leirintäalueelle jo iltapäivästä. Viimeinen autollinen noin kello 23. Illalla vielä koirien ulkoiluttaminen ja yöpuulle vetäytyminen aamuista testiä varten.

Yövyimme pienissä mökeissä, joiden hinta sisältyi matkan hintaan. Mökeissä oli peitot ja tyynyt,
mutta omat petivaatteet piti olla matkassa mukana. Leirintäalueella meillä on käytettävissä huoltorakennuksessa WCt, suihkut ja keittiötilat astioineen.


15.6.2024 Lauantai
Ensimmäiset nousivat vähän kello viiden jälkeen. Osa kertoi, että pitkän eilisen päivän rasituksista huolimatta ei tarvittu herätyskelloa – jännitystä ilmassa. Aamulla oli aamutoimet, koirien huoltoa ja omatoimiset aamupalat.

Hyvissä ajoin ennen kello seitsemää, olimme autoinemme ja koirinemme testipaikan

parkkipaikalla. Siitä lähdimme aamun ohjeistukseen. Olennaisimmat
asiat ohjeistuksessa ovat:

 • Koirat ovat yksitellen aitauksessa
 • Ohjaaja päättää ketkä voivat olla torneissa kuvaamassa
 • Ohjaaja saa keskeyttää testi, mikäli niin haluaa
 • Ajan voi käyttää koiran rohkeuden vahvistamiseen ja kouluttamiseen vaikka keskeyttää testin
 • Edetään koiran ehdoilla

Sitten tuomarit ja ensimmäinen koirakko lähtivät liikkeelle. Parkkipaikalta on matkaa testipaikalle noin 300 metriä. Seuraava kutsutaan VHF-puhelimella. Ennen kokoontumista ja parkkipaikalta testialueelle olevan matkan aikana koira olisi hyvä saada tekemään tarpeensa, jottei ne häiritse testiä.

Testiin otetaan vain kuusi koiraa yhden päivän aikana. Ryhmämatkalla käytetään kaksi peräkkäistä päivää. Ryhmämatkan jälkeiseltä viikolta jätetään yksi testipäivä väliin. Näin varmistetaan karhuille riittävä rauha.

Itse testi kestää 10 minuuttia. Koira ja ohjaaja lasketaan koira-aitaukseen. Tuomari antaa komennon irrottaa koiran. Ohjaaja pysyy paikoillaan ja voi kuinka pitkä aika tuo 10 minuuttia onkaan. Suuria kysymyksiä pyörii ohjaajan päässä; Miten koirani toimii? Tuomarit kirjoittavat muistiin koiran tekemisiä tuon testin aikana. Sitten kuuluu; ”Kutsu koira luoksesi!” ja ohjaaja tekee kaikki mahdolliset temput saadakseen koiran käymään luonaan. Lähin tuomari tulee koiran ohjaajan luokse ja sitten mennään yhdessä koiran ja karhujen luokse. Vielä viimeiset haukahdukset ja sitten pannasta kädellä kiinni pitäen viedään koira vähän kauemmas ja katsotaan vielä yhdessä karhuja. Sitten koira kiinni ja takaisin parkkipaikalle. Vastaan tuleekin jo seuraava koira.

Mikäli koira haukkuu kauempana tai ei hauku ollenkaan, koiran ohjaaja voi mennä koiran kanssa lähemmäs karhuja ja kannustaa koiraa haukkumaan – koiran ehdoilla. Aikaa saa käyttää riittävästi. Kokonaisaika koiraa kohti on noin 20 – 30 minuuttia.

Kun kaikki koirat on testattu, palataan samaan paikkaan, jossa annettiin ohjeet. Testit puretaan ja kerrotaan testin tulokset. Arvostelu tehdään viiden osa-alueen perusteella:

 1. Koiran reaktio kohdatessa - kerroin: x 1
 2. Itsenäisyys - Kerroin: x 1
 3. Haukku (tiheys - kuuluvuus) - Kerroin: x 0,5
 4. Vireys ja rohkeus - Kerroin: x 1,5
 5. Kutsu - Kerroin: x 0,5

Tuomarit kertovat sanallisesti mitä arvostelukaavakkeeseen on kirjoitettu. Tilaisuus on ohitse noin kello 11 mennessä. Tilaisuudessa on myös mielenkiintoisia keskusteluja riippuen koiranohjaajien kysymyksistä ja aiheista.

Lauantain koirien ohjaajat:

Tänä päivänä kaksi koiraa saivat riittävät pisteet hyväksyttävästi suoritettuun testiin; Oskulan Saku omistaja Tommi Eskelinen ja Bera omistaja Markku Leirimaa.

OSHYn järjestämillä matkoilla meillä on matkassa mukana henkilöt, jotka voivat tulkata ja avustaa kaikissa asioissa matkan aikana.

Lähes samaan aikaan kun testiryhmä aloittaa testit, sunnuntain ryhmä lähtee liikkeelle Suomesta. Ryhmä saapui hyvissä ajoin vähän eri reittejä leirintäalueelle.

Lauantain ryhmäläiset pääsivät koteihinsa ja laittoivat ryhmään viestejä perille pääsystä.

16.6.2024 Sunnuntai

Sunnuntai alkaa samoilla rutiineilla kuin lauantaikin. Kellot usein miten automaattisesti siirtyvät Ruotsin aikaan ja olemme varmistelemassa, että kaikki ovat hereillä hyvissä ajoin, jotta ehtivät testiin mukaan.

Aamutoimet, koiran ulkoiluttamiset ja aamupalat. Ja sitten testipaikalle. Ohjeet ja testivuorojen kertominen – ensin urokset ja sitten nartut. Tuomarit laittavat koirat omaan järjestykseen.

Sitten suoritetaan testit. Tänään yksi koira aristeli karhulle menemistä. Aikaa käytettiin koiran rohkeuden vahvistamiseen ja työstämiseen. Häkistä poistui selvästi eri koira, kuin sinne meni. Pisteitä ei tullut kovin paljoa, mutta itse tapahtuma oli varmasti tärkeämpi kuin testi tulos.

Ja sitten testien purku. Testiraporttien tekstit suomennettiin jokaiselle ja toimitettiin henkilökohtaisesti koirien omistajille. Tilaisuus päättyi noin kello 11. Ja koirien ja ohjaajien matka alkoi kohti kotia.

Minä kävin vielä mökit läpi ja varmistin ettei matkalaisilta jäänyt mitään tavaroita. Avainten luovutus ja ensi vuoden matkan varaus.

Sunnuntain koirien ohjaajat:

Tuomareita on kaksi ja kirjaavat huomionsa eri torneista kustakin koirasta vuorollaan. He antavat myös ohjeet, mitä tehdään missäkin
vaiheessa.

Koiran ohjaaja voi pyytää jotakin ottamaan kuvia tai videoimaan tornista.

Vuonna 2023 testattiin 183 koiraa, joista 16 suoritti testin hyväksytysti.

Karhuilla raskas työ. Niille annetaan ruokaa jokaisen koiran jälkeen aidan vierelle, jonne tulevat syömään.

Testin jälkeen onkin sitten aika rentoutua.

Jotkut ovat kysyneet, että kuinka paljon tämä stressaa karhuja. Tätä tutkivat myös yliopiston toimesta ja toteama oli, että tämä tekee karhuille hyvää.

Lisämahdoillisuuksia matkan yhteyteen

Tommi;·

Koiranäyttelyyn osallistuminen – Oskulan Sakusta leivottiin matkan aikana myös Ruotsin
muotovalio. Onnittelut!

Sitten Tukholma – Helsinki lautalla kotiin, jossa Saku otti reissun rennosti ja

Tommilla jostain syystä niskat kipeinä perille päästyään


Markun ehdotuksia:

KIITOS KAIKILLE MUKANA OLLEILLE MUKAVASTA REISSUSTA!